Podgoriile grecești sunt abundente, cu o mare varietate de soiuri și o gamă nelimitată de opțiuni. Vinurile grecești sunt de înaltă calitate și aromate și pot fi băute cu orice ocazie, indiferent dacă este vorba de o vacanță pretențioasă sau de o masă liniștită de familie. Datorită poziției sale geografice, fiecare insulă are propriile sale specialități, care sunt renumite nu numai în Grecia, ci și în străinătate. Astăzi, am făcut un mic ghid al vinului grecesc, din care putem afla ce fel de vin grecesc este potrivit pentru momentul critic al mesei. Primim sfaturi direct de la greci!

Dacă sunteți un gourmet ca noi și vă place să vă bucurați mai degrabă decât să mâncați, atunci veți fi fericiți să descoperiți ce vinuri grecești puteți gusta în timpul vacanței dvs. în Grecia ca aperitiv, fel principal și desert. Notează numele care se potrivesc preferințelor tale și întreabă-le pentru următoarea vacanță. Puteți lua câteva acasă ca suveniruri.


Ca aperitiv

Vin original semi-uscat din diferite regiuni ale Greciei. Gustă celebrul Santorini Vinsánto, realizat dintr-un amestec de soiuri de struguri Assýrtiko și Aidáni. Celebrul Vinsanto este un vin dulce delicios făcut din struguri uscați la soare și îmbătrânit timp de cel puțin trei ani. Un Vinsanto bun poate avea puțin peste 100 de ani. Vinul Vinsanto (denumirea înseamnă „vinul Santorini”, nu „vinul sfânt” ca vinul italian Vinosanto) are aspectul de caramel și cafea, cu fructe uscate, ceea ce îl face o varietate de dulciuri Bun partener. , Mai ales ciocolata. În comparație cu alte vinuri grecești, Vinsanto din Santorini are caracteristici proaspete datorită acidității naturale a lui Assyrtico.


Fel principal

Ksinómavro: cel mai bun vin din soiurile de struguri roșii din nordul Greciei. Conform timpului de maturitate, acest vin acoperă o varietate de arome și tonuri roșii. Soiul Ksinómavro este una dintre cele mai mari eroine din podgoriile grecești. Este capricios, solicitant și dificil, motiv pentru care toată lumea se poate bucura de el fericit.

Ayioryítiko sau Mavro Neméas: din Peninsula Peloponez, este vinul roșu preferat al legendarului rege Agamemnon. Datorită culorii sale roșii puternice, a aromei puternice și a gustului catifelat, vinul poate fi asociat cu carnea roșie și sosurile. Vinul tânăr Ayioryítiko are o aromă distinctă de mure și o textură coaptă, moale și delicioasă. Se recomandă să îl beți devreme. Cu toate acestea, există vinuri Ayioryítiko vechi de 5-10 ani. Vă recomandăm să alegeți cel mai tânăr.

Mavrotragano: O varietate de vinuri roșii vechi din Santorini, reînviată într-un mod decent. Bogat în arome de fructe, culoare profundă și conținut moderat de alcool, acest vin este apreciat pentru durabilitatea și formula sa veche.

Athíri: bucurie albă din Marea Egee. Culoarea sa galbenă, reflexia verde și aroma unică și aroma subtilă de fructe îl fac potrivit pentru multe tipuri de feluri de mâncare. Vinul Athíri este comun pe insulele din sudul Mării Egee și în Halkidiki din estul Macedoniei.

Assírtiko: Deși cultivat pe multe alte insule, Assírtiko este cunoscut pentru aroma sa perfectă din Santorini. Cu toate acestea, este preparat în Halkidiki, Epanomi, Drama, Muntele Pangeo din nordul Greciei și Peloponez și este aproape la fel de delicios. Cu ADN-ul vulcanic al insulei, Santorian Assírtiko are o aromă bogată fascinantă, de la citrice și mere la stafide și tămâie. Chiar și atunci când este complet matur, aciditatea sa este ridicată. Aroma sa amintește de citrice, floare de lămâie, coajă de portocală și grapefruit.

Moshofílero .. Este un soi versatil folosit pentru a face tot felul de vinuri, de la fructe uscate la fructe spumante. Culoarea sa poate varia de la roz deschis la violet închis. Mantinia albă uscată este cea mai faimoasă.

Robóla: unul dintre cele mai elegante soiuri grecești, acest vin alb citric este cel mai bine consumat proaspăt. Cu fructe de mare, cel mai bine este să fii într-un loc de pe insula Kefalonia (Kefalonia) în care s-a născut.

Savvatianó: Probabil cea mai extinsă varietate de vinuri grecești, cu o istorie de peste 2500 de ani. Alb și galben-verde, Savvatianó vine în multe arome: piersică, lămâie, kiwi, banană, pepene galben și căpșuni, cu o aciditate destul de scăzută. Savvatianó este baza faimoasei retsina.


Ca desert

Muscat: Deși Muscat (Moschato în greacă) este cultivat în mai multe locuri, istoric, strugurii au fost înrudiți cu vinurile dulci și lungi din Samos. Samos Musk este bogat și puternic, cu arome de mere și pere.

Mavrodáfni: După 2-8 ani de maturare, acest vin roșu provine din Patra și Kefalonia. Vanilie, cireșe, fructe uscate și ciocolată - sunt adevăratul spirit al acestui vin exportat pe scară largă. Este un tip de vin grecesc și reușește să transforme cina într-o experiență de viață pe care o poți repeta oricând. Încercați-l în vacanță în Grecia!