Savatiano este cel mai plantat soi din Grecia si este cunoscut pentru productia de vin grecesc Retsina, desi in zilele noastre este utilizat si pentru a obtine vinuri seci.

Rezistenta acestui soi la seceta si boli specifice vitei de vie in zona Mediteraneana, il face o alegere simpla pentru regiune, fiind cultivat de cateva sute de ani. Este de asemenea plantat in cantitati mai mici in gospodariile grecesti si se pare can umele se trage traditional din cuvantul grecesc ce se refera la Sabat. 

Strugurii Savatiano sunt medii si mari ca dimensiune si de o culoare galbena pal, chiar albi. Cand sunt vinificati, vinul poate lua nuante de galben din spectrul mai inchis.

Istoric asadar, Savatiano este folosit pentru a obtine vin grecesc Retsina insa datorita aciditatii reduse, se poate amesteca usor cu alte soiuri grecesti precum Roditis si Assyrtiko. Metodele moderne de vinificare su dus la o manifestare mai complexa a acestui soi si in fiecare an il gasimin compozitia a din ce in ce mai multe vinuri seci.

Cu toate acestea, cel mai probabil nu va rivaliza prea curand cu Assyrtiko.