Acest soi de strugure este cunoscut in Grecia continentala sub diferite denumiri, inclusiv Rapsani – la poalele Muntelui Olimp. Aici, este amestecat in mod tradițional cu Stavroto și Krassato pentru a obține un vin roșu dens, plin de corp. În alte colțuri ale lumii, pentru a i se converti asprimea naturala, soiul este amestecat cu mai multe varietăți internaționale precum Syrah și Merlot

Xinomavro are nevoie de o grija deosebita in cultivare, producții reduse la hectar și condiții meteorologice prielnice pentru a se dezvălui în toată splendoarea sa, atunci cand produce acel vin grecesc bun. Vinurile Xinomavro sunt de obicei lansate pe piață la vârsta de cel puțin doi ani, după ce au petrecut o proporție semnificativă din acest timp în butoi de stejar și în sticlă. Esența acestui strugure scoate la iveala arome complexe distincte de fructe roșii, flori, roșii, măsline, prune uscate, tutun și nuci.

Acest soi fascinant oferă un vin puternic, nu foarte pregnant, si care își dezvăluie complexitatea atunci când este însoțit de mâncăruri cu arome intense și bogate. Va invitam sa degustati aceste note in combinatia noastra cu Merlot pe care o regasiti sub eticheta King of Hearts.